SunetGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Designed by:
Canonul

Canonul Sfintei Mucenite Filoteea

Troparul Sfintei:

Intru rabdarea ta ti-ai agonisit plata ta, Fericita Filoteea, intru ispite neincetat rabdand, in batai suferind, in necazuri binevoind, pe saraci miluindu-i si pe flamanzi saturandu-i; roaga-te lui Hristos Dumnezeu, buna fecioara, sa mantuiasca sufletele noastre.

Cantarea I

Irmosul: Hristos Se naste, slaviti-L! Hristos din ceruri, intampinati-L! Hristos pe pamant, inaltati-va! Cantati Domnului tot pamantul si cu veselie laudati-L popoare, ca S-a preaslavit.

Sa¢nta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Mie, celui ce voiesc a lauda nevointele tale, cele de biruinta purtatoare, cere-mi de la Hristos, Mirele tau, sa-mi dea dar de cuvant si luminare, minte cuprinzatoare si iertare de greseale, ca sa laud vitejiile tale, Sfanta Filoteea, de-a pururea pomenita, cu rugaciunile tale cele catre Domnul.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Din pruncie deprinzandu-te cu fapta buna si cu nevointe placute lui Dumnezeu, prin ele te-ai imbogatit, fericita fecioara, cu untdelemnul facerii de bine si prin curatie ai stralucit. Pentru aceasta in camara cea vesnica de nunta ai intrat si cu fecioarele cele intelepte te veselesti.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh

Socotind vrajmasul cel foarte iscusit ca va slabi taria rabdarii tale, a adus asupra ta multime de necazuri si multe feluri de ispite. Dar lovindu-se de turnul rabdarii tale, cel intemeiat pe Piatra din capul unghiului, in spume si-a risipit valurile sale.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. (a Nascatoarei de Dumnezeu)

Da-mi biruinta, Preasfanta, ceea ce esti cu totul neintinata, mie, celui ce alerg sub acoperamantul tau, scotandu-ma de-a pururea, cu rugaciunile tale, din ispite si din primejdii. Ca tu ne-ai nascut pe Cuvantul cel de o fiinta cu Tatal si cu Duhul si de-a pururea impreuna vecuitor si de un scaun.

(Cantarea a II-a lipseste din toate canoanele, caci Sfintii Parinti au randuit sa ne aducem astfel aminte de caderea cetei ingeresti care l-a urmat pe satana)

Cantarea a III-a

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Cu fapta si cu viata ta cea fara prihana, numele tau, iubitoare de Dumnezeu, incarcandu-l, daruri impartesti celor ce au trebuinta; ca primind darul cel desavarsit, care se pogoara de sus, de la Mirele tau, imbogatesti pe toti cei ce te cinstesc pe tine.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Cel ce prin tiranii cei de demult a adus asupra sfintilor mucenici chinuri si dureri de multe feluri, neputand suferi sa vada viata ta cea placuta lui Dumnezeu, a pornit pe parintii tai sa aduca asupra ta ispite, necazuri si batai, mai pe urma si moarte muceniceasca; prin care ai zburat catre camara cea cereasca

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh

Incingandu-te cu tarie de la Dumnezeu, din princie, si cu pricepere imbogatindu-te, ai supus mai intai toate placerile trupului cu barbatie, iar mai pe urma ai surpat si semetia vrajmasilor demoni, fericita fecioara si, cu ajutorul Sfantului Duh, nebiruita ai ramas.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. (a Nascatoarei de Dumnezeu)

Carte nu te-a vazut mai inainte proorocul, avand scris, fara condei omenesc, intru tine, pe Cuvantul lui Dumnezeu, care a rupt zapisul pacatului stramosilor, Fecioara fara prihana, si a izbavit din blestemul cel de demult tot neamul omenesc.

Irmosul: Doamne, Cel ce ai facut cele de deasupra rugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta; ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, Iubitorule de oameni.

Cantarea a IV-a

Irmosul: Auzit-am, Doamne, taina iconomiei Tale, inteles-am lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Tu esti odrasla cea preafrumoasa a Tarnovei, lauda Romaniei, ocrotirea cea tare impotriva tuturor primejdiilor, calda mijlocitoare catre Dumnezeu; tu esti folositoarea cea grabnica a celor ce alearga la tine cu credinta. Pentru aceasta toti te fericim, ca pe o mireasa prea de aproape a lui Hristos Dumnezeu, Sfanta Filoteea de Dumnezeu primita.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Injugand fecioria cu milostenia, cu aceste doua fapte bune ca si cu niste aripi preausoare ai zburat la inaltimea faptelor bune si ai ajuns, pe cat este cu putinta firii omenesti, la masura varstei lui Hristos. Pentru aceasta si usile camarii celei de nunta, ca unei fecioare intelepte, ti s-au deschis si ai intrat la nunta cea nestricacioasa si vesnica, bucurandu-te.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh

O carmuitoare vietii mele te pun pe tine, mireasa lui Hristos, Sfanta Filoteea prealaudata. Ocarmuieste-ma cu vetreala rugaciunilor tale si andrepteaza-ma la limanul mantuirii. Si cu dumnezeiestile suflari ale adierilor celor blande ale rugaciunilor tale, preafericita, izbaveste-ma din invaluirile patimilor.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. (a Nascatoarei de Dumnezeu)

Pe Dumnezeu, Cel ce S-a intrupat din tine, fara schimbare, curata, ramanand ceea ce era dupa fire intocmai cu Tatatl, si cu tine facandu-Se de o fiinta, roaga-L sa dariasca iertare de greseale si mantuire sufletelor celor ce te lauda pe tine cu credinta.

Cantarea a V-a

Irmosul: Dis-de-dimineata strigam tie, Doamne, mantuieste-ne pe noi; ca Tu esti Dumnezeul nostru, afara de Tine pe altul nu stim. Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii! Inarmandu-te cu arma Sfintei Cruci ai iesit la lupta impotriva vrajmasului si ai infrant toata multimea demonilor si cu totul o ai biruit, si din cursele lor te-ai izbavit. Iar acum stai inaintea lui Hristos, Mirele tau, ca o mucenita purtatoare de biruinta, impreuna cu mucenitele; cu care roaga-te sa mantuiasca pe cei ce savarsesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Arzand de dragoste feirbinte dupa Dumnezeu, ai urat lumea si pe toate ale ei cele frumoase si, ca sa dobandesti bunatatile cele din ceruri, pe toate cele pamantesti desertaciune le-ai socotit. Pentru aceasta ai suferit si lovitura bardei parintesti si, bucurandu-te, moarte ai primit din partea celui ce te-a nascut.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh

Sfanta mucenita Filoteea ai biruit, dar nu ai fost biruita; ca pe demonii cei ce se sarguiau sa te impiedice de la fapta cea buna i-ai biruit, intarita fiind cu puterea lui Hristos, fericita fecioara, departe de picioarele tale i-ai alungat pe ei si ai alergat dupa Mirele tau, ca sa-L ajungi; de a Carui dragoste te-ai si aprins si acum cu Dansul imparatesti.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. (a Nascatoarei de Dumnezeu)

Cei ce te-am castigat pe tine zid de aparare si suntem paziti cu ocrotirea ta si ne laudam cu marirea ta cea dumnezeiasca, cu credinta te fericim pe tine. Ca tu, Preasfanta Fecioara, ai nascut cu trup pe Ziditorul tuturor fapturilor, Care ne-a daruit veselie, bucurie si vesnica mantuire.

Cantarea a VI-a

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Nici navalirile demonilor, nici bataile maicii tale celei vitrege, nici chinurile ce le-ai rabdat de la tatal tau, nu te-au putut opri pe tine de la lucrarea faptei bune, pana ce pentru dansa cu sfarsit mucenicesc te-ai savarsit si la Mirele tau te-ai dus. Inaintea Caruiastand, fa pomenire pentru cei ce te lauda pe tine.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Uimita fiind de dulceata mirosului mirurilor lui Hristos, Mirele tau, ai uitat toate cele frumoase ale lumii, desfatarea tineretilor si saltarile trupului, si te-ai afierosit pe tine toata lui Hristos si mostenitoare imparatiei Lui te-ai facut. Intru care desfatandu-te, roaga-te pentru cei ce savarsesc pomenirea ta si lauda nevointele tale.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh

Aratatu-te-ai porumbita curata, cu auritele aripi ale fecioriei si ale milosteniei, cu care usor ai zburat si te-ai facut mireasa de aproape a imparatului ceresc. Caruia acum standu-I inainte si de vederea fetii Lui indulcindu-te, roaga-L sa impace lumea aflata in razboaie.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. (a Nascatoarei de Dumnezeu)

Salasluindu-te netrupeste intr-o fecioara, Doamne, Te-ai aratat oamenilor pe cat puteau ei sa Te vada pe Tine; si pe aceasta Nascatoare de Dumnezeu si Maica Fecioara cu adevarat ai aratat-o, ajutatoare credinciosilor si sprijinitoare intru primejdii, Unule, Iubitorule de oameni.

Irmosul: Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune mahnirile mele. Ca s-a umplut sufletul meu de rautati ai viata mea s-a apropiat de iad; ai ca Sfantul Iona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma.

Condacul : Sfanta Filoteea, preafericita, din pruncie te.ai adus, prin fapta buna, jertfa fara prihana lui Dumnezeu, Celui ce mai inainte de a te naste te stia pe tine, care te-ai facut podoaba fecioarelor si locuitoare camarii celei de nunta, vrednica de lauda. Pentru aceasta cantam tie: Bucura-te, fecioara, pururea pomenita!

Icosul : Iata, a stralucit purtatoarea de lumina si dumnezeiasca pomenire a prealaudatei Sfinte fecioare Filoteea, care lumineaza fetele si inimile credinciosilor cu lumina neinserata si, bolnavilor, celor ce alearga la dansa cu credinta, sanatate le daruieste. Veniti dar, iubitorilor de praznic, pentru a savarsi cu bucurie dumnezeiasca ei pomenire cea de peste an si, prin cuvinte de cantari, sa incununam crestetul ei si catre dansa sa strigam: Bucura-te, fecioara, pururea laudata!

Cantarea a VII-a

Irmosul: Tinerii evrei au calcat in cuptor vapaia cu indrazneala si focul in roua l-au schimbat cantand: Bine esti cuvantat, Doamne Dumnezeule, in veci.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Impreuna cu cetele cele fara de trup si cu ostile mucenicilor stand inaintea scaunului lui Dumnezeu, prealaudata, si plina de marire, de har si de luminare fiind, dezleaga-mi intunericul gresealelor mele, cu rugaciunile tale, ca sa cant: Binecuvantat esti Doamne, Dumnezeul parintilor nostri.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Lumina neapropiata si dumnezeiasca a luminat Sfanta Filoteea, dupa vrednicie, sufletul tau si in chip de negrait te-a stralucit pe tine Mirele tau si catre viata cea placuta lui Dumnezeu te-a povatuit si te-a invatat a canta: Binecuvantat esti Doamne, Dumnezeul parintilor nostri.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Ridicatu-te-ai la inaltimea cea cu adevarat dumnezeiasca si minte inaltz ai avut, preafericita. Pentru aceasta te-ai si salasluit in stralucita camara de nunta, impreuna cu fecioarele cele intelepte, cantand: Binecuvantat esti Doamne, Dumnezeul parintilor nostri.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh

Adevarata mireasa a Stapanului te-ai aratat, Sfanta Filoteea, de Dumnezeu purtatoare, si moarte ai suferit din mainile celui ce te-a nascut, bucurandu-te ca o mucenita nebiruita. Pentru aceasta, impreuna cu mucenitele canti: Binecuvantat esti Doamne, Dumnezeul parintilor nostri.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Iata domn din Iuda si povatuitor din coapsele lui a lipsit de acum; dar din tine, cea curata, a rasarit Stapanul a toate, Cel ce este, dupa spusa proorocului, asteptarea neamurilor; pe Care Il binecuvinteaza toate neamurile, semintiile si limbile in veci.

Cantarea a VIII-a

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Cu fecioria luminandu-te, cu milostenia imbogatindu-te si cu mucenicia stralucindu-te, te-ai facut mireasa de aproape a lui Hristos, Imparatul tuturor, Cel ce a iubit frumusetea curatiei tale. Pentru aceasta te-a chemat pe tine in camara Lui si, impreuna cu fecioarele si cu mucenitele te-a salasluit pe tine, ceea ce cantai: Tineri binecuvantati-L, preoti laudati-L, popoare preainaltati-L intru toti vecii.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Vazand multimile dumnezeiasca stralucire cea revarsata in jurul trupului tau si greutatea cea mai presus de fire, au cunoscut ca in loc strain voiesti sa te salasluiesti pentru Hristos, Mirele tau, Cel ce S-a instrainat pentru mantuirea noastra si au preaslavit pe Dumnezeu, cantand: Tineri binecuvantati-L, preoti laudati-L, popoare preainaltati-L intru toti vecii.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Tatal tau, cel intunecat la minte, necunoscand fapta ta cea buna si bineplacuta lui Dumnezeu, a chinuit mai inainte trupul tau cel fecioresc cu batai si cu ocari, si cu dosadiri a necajit sufletul tau.Iar mai pe urma, te-a si trimis, prin sfarsit mucenicesc, la Hristos, Mirele tau cel nestricacios, pe tine, care cantai: Tineri binecuvantati-L, preoti laudati-L, popoare preainaltati-L intru toti vecii.

Binecuvantam pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantului Duh, Dumnezeu.

Daca a fost instiintat domnitorul Romaniei ca voiesti a te salaslui impreuna cu dansii, te-a intampinat cu faclii si cu tamaie si cu alai domnesc. Si cu vrednica cinste si evlavie, precum si se cadea, ca un binecredincios te-a primit intru ale sale si, ca pe o adevarata mucenita, spre folosul poporului sau celui binecredincios te-a asezat, cantand: Tineri binecuvantati-L, preoti laudati-L, popoare preainaltati-L intru toti vecii.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. (a Nascatoarei de Dumnezeu)

Scara duhovniceasca, ajungand pana la cer, te cunoastem pe tine, Fecioara, prin care Cel Preainalt pogorandu-Se in trup, impreuna cu oamenii a petrecut si pe cei smeriti i-a inaltat si catre ianlta petrecere a cerurilor i-a povatuit. Pentru aceasta, ca pe cea mai inalta decat cerurile, mai marita decat ingerii si mai cinstita decat toata faptura, te marim, Preasfanta Fecioara, intru toti vecii.

Sa laudam, bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului, cantandu-I si preainaltandu-L pe Dansul intru toti vecii.

De sapte ori cuptorul chinuitorul caldeilor l-a ars nebuneste pentru cinstitorii de Dumnezeu. Dar vazandu-i pe acestia mantuiti de o putere mai mare, Facatorului si Mantuitorului a grait: Tineri binecuvantati-L, preoti laudati-L, popoare preainaltati-L intru toti vecii.

Cantarea a IX-a

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Mintea si cuvantul omenesc nu poate povesti cinstirile cele mai preusu de fire si marirea cea cereasca pe care acum le-ai dobandit de la Hristos, Mirele t\u, mucenita, impreuna cu Dansul imparatind si de vederea fetii lui negrait indulcindu-te. Pentru aceasta, indrazneala multa catre Dansul avand, roaga-L ca, cei ce savarsesc pomenirea ta, sa dobandeasca mila in ziua judecatii.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Scoala, vine de-aproapea Mea, frumoasa Mea, porumbita Mea, a zis catre tine Hristos, Mirele tau: ca iata iarna a trecut si ploaia, necazurile, ispitele si bataile cele pentru fapta buna s-au ispravit. Acum florile s-au ivit si glas de turuturica s-a auzit in pamantul nostru; via s-a copt si a dat mirosul sau. Deci, scoala, vino de-aproapea Mea, salasluieste-te intru odihna si bucuria pe care am gatit-o pentru tine.

Sfanta mucenita Filoteea roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi pacatosii!

Ca o luptatoare preafrumoasa si ca o fecioara preaviteaza impletitu-si-a cununa dreptatii, dupa lege, calcand cu trupul pe cel fara de trup si purtatoare de biruinta facandu-te, roaga-te Mirelui tau sa ne mantuiasca de ispite si de primejdi, pe noi cei ce cu credinta si cu dragoste savarsim cinstita si sfanta si intru tot laudata pomenire a ta.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Pentru rugaciunile fericitei Sfinte Filoteea, fecioara si mucenita Ta, Doamne, impaca lumea care se gaseste intru razboaie si binecredinciosilor crestini da-le biruinta asupra celui potrivnic; opreste navalirile celor rau credinciosi si pe poporul tau cel binecredincios apara-l; pazeste credinta nevatamata de eretici si mantuieste sufletele noastre ca un bun si de oameni iubitor.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. (a Nascatoarei de Dumnezeu)

Cantarile si rugaciunile naostre cele nemestesugite primeste-le, Stapana, si risipeste norul primejdiilor celor amare care navalesc asupra noastra. Viforul Bisericii potoleste-l, Preacurata, taberele vrajmasilor risipeste-le si din chinurile ce au sa fie izbaveste pe robii tai, cei ce cu dragoste te maresc.

Irmosul:

Cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marturisim pe tine, Feciaora curata, noi, cei mantuisi prin tine, cu cetele celor fara de trupuri slavindu-te.

 

Psalmi

 1.  
 2. Psalmul 10

  1. In Domnul am nadajduit. Cum veti zice sufletului meu: "Muta-te in munti, ca o pasare?"
  2. C
  aread more >>>

 3. Psalmul 9

  1. Lauda-Te-voi, Doamne, din toata inima mea, spune-voi toate minunile Tale.
  2. Veseli-m
  aread more >>>

 4. Psalmul 8

  1. Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamaread more >>>

 5. Psalmul 7

  l. Doamne, Dumnezeul meu, in Tine am nadajduit. Mantuieste-ma de toti cei ce ma prigonesc sread more >>>

 6. Psalmul 6

  1. Doamne, nu cu mania Ta sa ma mustri pe mine, nici cu urgia Ta sa ma certi.
  2. Miluie
  ste-maread more >>>

 7. Psalmul 5

  l. Graiurile mele asculta-le, Doamne! Intelege strigarea mea!
  2. Ia aminte la glasul rug
  aread more >>>

 8. Psalmul 4

  1. Cand Te-am chemat, m-ai auzit, Dumnezeul dreptatii mele! Intru necaz m-ai desfatat! Milostivesread more >>>

 9. Psalmul 3

  1. Doamne, cat s-au inmultit cei ce ma necajesc! Mul
  read more >>>

 10. Psalmul 2

  1. Pentru ce s-au intaratat neamurile si popoarele au cugetat desread more >>>

 11. Psalmul 1

  PSALMUL 1
  Al lui David.

  1. Fericit barbatul, care n-a umblat in sfatul necredincio...

  read more >>>

 12.